Initiativ & bakgrund
Detta initiativ har fått finansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) för att stärka södra Sveriges innovationskapacitet, med fokus på sektorsövergripande innovation med tonvikt på kulturella och kreativa näringar.
Strukturer & metoder
Projektet är uppdelat i flera komponenter och syftar till att fungera som en katalysator för förändring genom att utnyttja etablerade och pröva nya innovationsmetoder. Design Thinking fungerar som en kärnmetod genom hela projektet, medan till exempel Scenario Examination, Hackatons och Co-creation alla tillämpas i unika aktiviteter.
Begreppet "Cross Innovation" är relativt nytt och har uppstått som ett svar på den ökade insikten om att innovation ofta kan förbättras genom att översrkida gränser och sammanföra idéer, kunskap och expertis från olika sektorer och dicipliner. Även om det kanske inte har en lång historisk bakgrund, är det rotat i den bredare historien om innovation och utvecklingen av tvärvetenskapliga och samarbetsinriktade metoder.
Tidslinje
Projektets delar
Våra Challenges genomfördes under projektets företa år och bestod av kortare innovationslabb som pågick i 2-3 dagar.
Varje Challenge tog sin tematiska utgångspunkt i Region Blekinges och Region Skånes smarta specialiseringsstrategier och var öppna för företag i båda regioner. Vi hade 11 behovsbärande företag och totalt medverkade 38 företagare, varav 22 kom från de kulturella och kreativa branscherna.
Antal: 3
Okt 2023: Hav & vatten
Nov 2023: Social inkludering
Apr 2024: Livsmedel
Cross Innovation Laboratories, ofta kallade Innovation Labs, är specialiserade utrymmen eller initiativ, utformade för att främja samarbete och innovation över sektorsgränserna. I dessa laboratorier samlas yrkesverksamma, experter och intressenter från olika branscher och dicipliner för att tillsammans arbeta med att lösa komplexa problem, generera nya idéer och utveckla innovativa lösningar.
Antal: 4
Våra Pop Up-kontor och -processer är tillfälliga fysiska utrymmen eller platser som etableras tillsammans med andra parners eller intressenter, med det primära målet att främja innovation, kreativitet och samarbete. Dessa utrymmen är utformade för att skapa en gynnsam miljö för experiment, idégenerering och problemlösning för alla deltagare.
Antal: 5
Co-creation är en samverkansprocess där vi arbetar på uppdrag av olika kommuner i Skåne och Blekinge med komplexa frågor och problem. Co-creation bygger på idén att skapandet av innovation och värde är mest effektivt när alla relevanta parters perspektiv, behov och insikter aktivt inegreras i utvecklingsprocessen.
Vi tillhandahåller konstnärer, kreatörer och designfacilitering till kommuner som står inför komplexa frågor som t.ex. vattenförsörjning, segregation eller livsmedelsdistribution.
Antal: 7
Okt-Dec 2023: Malmö
Dec-Mar 2024: Karlshamn
Sep-Dec 2024: Helsingborg
Sep-Nov 2024 ?
I samarbete med Lunds universitets Digital Interactive Concert Hall (LUDICH-projektet)
sex fakulteter vid Lunds universitet, stöder vi utforskandet av tekniska och konstnärliga lösningar för att både identifiera och modifiera enskilda ljudkällor, samt rumsligt positionera dem baserat på avstånd, vinkel och höjd i förhållande till scenen. Dessa lösningar är nödvändiga för att skapa en digital konsertupplevelse där användaren kan förstärka eller dämpa enskilda instrument samtidigt som man visuellt zoomar in på en del eller detalj i helheten.
Denna del av vårt projekt är ännu inte definierad. Vad vi vet är dock att vår värld ibland kräver större experiment och djärvare försök än någonsin tidigare. Med en stor portion tillit behöver vi luta oss mot det som kommer och koppla samman delar på en systemisk nivå.
Mer information kommer.
Copyright © Alla rättigheter förbehållna