cases & berättelser
Här kan du läsa om några av våra aktiviteter och insatser. I takt med framskridande av projektet så kommer vi naturligtvis också publicera resultat och annat matnyttigt
I nordöstra delen av Malmö, i det gröna stadsområdet Kirseberg, ligger Lokstallarna – en samling stora hallar och omgivande byggnader. "Det är ett mycket vackert gammalt område," säger Jenny Kornmacher Tingvall från Region Skånes kulturförvaltning. Trots områdets charm och potential står de stora hallarna främst tomma och underutnyttjade.
Inom ramen för Cross-Innovation-projektet har ett samarbete initierats mellan oss, Malmö stad, och Jernhusen, fastighetsförvaltaren för området. Tillsammans med intressenter från de kreativa och kulturella branscherna har vi främjat engagerande diskussioner och uppnått konkreta resultat under höst och vinter.
Under denna deltagande process har flera intressanta lösningar och perspektiv framkommit. Produktion har tydligt framstått som en central tematik för detta historiska industriområde, med områden som musikproduktion, filmproduktion, spelproduktion, teaterproduktion och konstproduktion som diskuterats med entusiasm och redan är representerade i området.
En viktig insikt som framkommit är att utvecklingsprocessen kan berikas av en parallell konstnärlig process, vilket kan tillföra perspektiv som annars kanske inte skulle uppmärksammas. Dessutom har det visat sig finnas en stark vilja från den kulturella och kreativa branschen att aktivt delta i utvecklingen av detaljerade planer för det urbana området, något som Malmö stads stadsbyggnadskontor välkomnar positivt.
Bild: in discourse Silas Bieri
Bild: in discourse Silas Bieri
Lokstallarna
Foxway
Hej Andréa Blixter!
Hur kom det sig att du och din kollega bestämde er för att Foxway skulle vara med i vår Challenge?
Elin kontaktade oss och berättade om deras pågående projekt ”crossinnovation” och när vi hörde om upplägget med en tvådagars challenge tillsammans med en grupp kreatörer så blev vi minst sagt nyfikna! Vi på Foxway arbetar sedan en tid tillbaka med frågeställningar på temat digital inkludering för äldre. Här är det viktig att belysa utmaningarna från många olika perspektiv och tänka klokt och brett tillsammans för att få maximal effekt i de åtgärder som görs. Så här såg vi verkligen vår chans att få bolla idéer med personer utanför vår bransch, en möjlighet att verkligen ”tänka utanför boxen”.
Om du kort skulle beskriva processen, vad hände?
I två dagar arbetade vi under ledning av en mycket erfaren och proffsig processledare. Vi delades upp i mindre grupper, företagen tillsammans med 3-4 kreatörer. Med oss in i grupperna hade vi företagets fokusfråga. Genom olika metoder fick vi exempelvis definiera fokusfrågans målgrupp mycket mer noggrant, analysera vad vår fokusfråga väcker för känslor och tankar hos de som förväntas ta ansvar för den, vi fick definiera hinder och möjligheter osv. Denna djupdykning gjorde att vi skruvade en hel del på vår ursprungsfråga och kunde bli mer konkreta och komma till actions. Arbetet blandades med övningar som förbättrade kreativiteten hos alla deltagare och tvingade fram nya tankar och idéer, det var en häftig och lärorik process!
Vad förvånade dig i arbetet både med kreatörerna och den faciliterade processen?
Jag var förvånad över hur snabbt kreatörerna kunde sätta sig in i vår fokusfråga och bidra med ett så stort engagemang och fokus. Imponerad är egentligen ett bättre ord. Vi kom igång fort och arbetet gav både bekräftelse på våra teorier och en rad nya infallsvinklar. Vanligtvis arbetar vi internt med frågor likt denna och inte sällan tänker jag och mina kollegor ganska lika kring möjliga vägar fram. I denna workshop deltog människor med väldigt blandad erfarenhet och bakgrund och jag blev positivt förvånad över bredden av förslag som gruppen tillsammans tog fram. Mycket tack vare en faciliteringsprocess som hela tiden höll oss på tårna.
Nu har det gått tre månader sedan Foxway deltog under denna innovationsworkshop. Vad har ni tagit vidare (eller vad har ni tagit med er från arbetet)?
Efter dessa två dagar så landade vi i en väldigt konkret åtgärd som vi tror kommer tydliggöra vår fokusfråga och som kommer att visa på angelägenhetsgraden av den här frågan än mer. Vi arbetar just nu aktivt vidare med den. Därtill gav processen massa ny energi till mig och mina kollegor. Och inte minst många nya kontakter!
Vad skulle du säga till andra företag som funderar på att vara med – vad är bra att ha med sig in i processen för att få maximal effekt?
Det är bra att från början ha en fokusfråga som är konkret och relativt avsmalnad för att kreatörerna enkelt ska kunna sätta sig in i din utmaning. Men också vara beredd på att kasta upp alla bollarna i luften en gång till och att våga landa någon helt annanstans. Att i processen våga släppa dina tidiga idéer och prova helt nya och att våga lägga även dina halvfärdiga tankar på bordet eftersom det kan sporra någon annan till att fullfölja tanken.
Det är en kul process, join the ride!
Anpassa
Anpassa är ett företag som specialiserar sig på att producera och genomföra funktionella anpassningar samt erbjuda utbildning av hög kvalitet för personer med funktionsnedsättning. Under hösten 2023 behövde företaget genomgå en större förändring och då deltog verksamhetsledaren Jonas Ekenborn tillsammans med rehabiliteringsingenjör Pia Almqvist i Challenge 2 för att hitta nya impulser och idéer.
Processen i Challenge 2 beskriver Ekenborn som mycket inspirerande, särskilt energin från både ledare och deltagare. "Det var jättespännande... alla som var med i projektet, både ni som ledde det, men också att deltagarna var fulla av energi, öppna, glada, positiva!" säger han och poängterar hur denna energi var central genom hela processen.
Deltagandet ledde till konkreta insikter för Anpassa, som nu överväger att rikta sig mer mot både företagshälsovård och brukare än tidigare.
Dessutom inspirerade de kreativa modellerna i Challenge 2 till en ny arbetsmetod inom företaget, kallad "idéplank", där alla idéer välkomnas och utvärderas. Jonas rekommenderar andra företag att delta med ett öppet sinne och vara beredda på att omforma sina ursprungliga planer: "Försök formulera; vad är det jag önskar? Men sen gå in med väldigt öppet sinne och ögon och var beredd på att omforma det."
Sammanfattningsvis har deltagandet i Challenge 2 varit en värdefull upplevelse för Anpassa och gett nya verktyg för att navigera företagets pågående omställning.
Copyright © Alla rättigheter förbehållna